Saturday, May 24, 2008

Last minute shopping...


Pagi tadi pergi Mydin - cari barang2 untuk wat g umrah... Rupanya Umi (sis) pun g Mydin gak...cari kopiah untuk Izat!!
Tak de mende nak tulih niih...sebab sibok..
Stop blogging for 12 days.
Till then adioooooos..

Friday, May 23, 2008

HOLIDAY ....UMRAH......

Today is the last school day for this term. I have a tough time marking all the science papers. I managed to complete them last night. I only take two days to mark both papers for five classes!! God Bless me.I have already given back the papers to my students today.

Tonight I am going to start packing. Tomorrow I still have another day to check whatever that I have got to bring along to Mecca & Medina.

My Umrah is scheduled from 25th May - 4th June 2008.

Thursday, May 22, 2008

EX-STUDENT ( 1995-1999 )

Ini Suzana bt Abd Malik - ex-student - ajar dia masa tingkatan 2. Dah jadi guru - mengajar di SABS. Datang kerana menghantar kad jemputan kahwin- 31 Mei ini. Sori Su...cikgu tak dapat datang pada hari tersebut sebab pergi Umrah.
Namun cikgu sangat berterima kasih di atas ingatan Su terhadap cikgu.
Diucapkan " Selamat Pengantin Baru" . Pasangannya adalah ex-student jugak -
Mohamad Faizal b Ismail - pengawas sekolah gak dulu.

Tuesday, May 20, 2008

Hadiah Lagi...


Hari ini terima hadiah kain daripada
Fiza
Sapiah
&
Hjh Hatijah Gan
Terima kasih semua.
Sapiah datang hantar sendiri hadiah - tapi sayang tak sempat nak berbual lama kerana i kena cepat balik nak pergi TH . Anyway i really appreciate for her kind thoughts!! God Bless u.

Monday, May 19, 2008

19 MEI 2008


SELAMAT HARI LAHIR ALONG

SEMOGA HIDUP DIBERKATI ALLAH SWT

MA DOAKAN KEBAHAGIAAN BUAT

ALONG & YUSOF

AMIN

Sunday, May 18, 2008

18 Mei 2008

Hari ini pergi ke Masjid Negeri dengan Rai untuk mendengar taklimat Umrah kelolaan RTSB. Bagus dengar taklimat tu kerana Ustaz Hj Harun memberitahu perkara berkaitan dengan pembesaran kawasan Masjidil Haram yang sedang dijalankan sekarang. Jadi kita semua dikehendakki bersedia dari segi mental & fizikal untuk menghadapi "kesusahan" yang bakal ditempohi nanti. Beliau berpesan supaya ingat 4 perkara:-
Iman
Sabar
Redha
Taqwa
Insya Allah jika kita ingat pesanan ini kita semua akan senyum walaupun menghadapi pelbagai dugaan. Mudah2an kita semua dapat keredhaanMu Ya Allah.


Ada minum pagi


Ini bakal2 haji yang sedang mengikuti kursus haji.
Dan hari ini juga adalah Hari Lahir ku yang ke 55. Dah senja!!
Seronok jugak tengok Na & Ja hantar kad ucapan kat blog masing2. TQ.
Sejak jam 12.01 mlm tadi dah ada msg ucapan. Pengetua pun wish jugak!!


Saturday, May 17, 2008

I LOVE NATURE





(Only the last photo is mine)
I really admire nature's scenic beauty
ALLAH creates them all
We should take care of plants
I always tell my students
We need plants for oxygen that
the plants give off during photosynthesis
And the plants take in the carbon dioxide
that we breathe out...
See..we need each other..
So, let us take care of our plants!








Beg Umrah


Pagi ni pergi ke Pejabat Rayhar di Plaza Gambut.
Ambik beg-beg untuk pergi umrah.
Setiap orang dapat 3 beg + beg utk selipar.
Tambahan 1 beg utk perempuan, utk kain sembahyang.
So..slow..slow..kita start packing!!

Hadiah

Ini antara hadiah yang i dapat semalam.
Brooch from Gee ( Pn Hjh Fauziah Omar )


Ni Haleeda Aqeela kasi...namanye zifi...dah kn hukum gantung!!


Ada jugak biskut, kek, dll. yang student kasi...TQ for all.



Friday, May 16, 2008

Izat Izham

Izat
Izat - pelajar 3A - akan menjalani pembedahan pada minggu depan di HTAA- ada ketumbuhan kat lengan & kaki dia.
Teacher berdoa agar pembedahan itu berjaya & selamat. Tabahkan hati menghadapi dugaan Allah ya Izat. Allah memilih hamba yang disayangi utk diuji. Berdoa & bertawakkallah kepadaNya.
You are such a nice student. You are very polite. Take care...We all love u.

Teacher's Day

GURU CEMERLANG , NEGARA TERBILANG
Today is Teacher's Day. So the usual celebrations follow. During the assembly the Principal & Senior Assistant read out the messages from the Minister of Ed. etc etc Bla..bla..bla...which I could not hear clearly due to the failure of the sound system- the loudspeakers I mean - and not my sound system!!

Ni antara hadiah2 yang pelajar bagi.

Belum siap lagi, tq for the strawberry!!

Look at them! Relax....dah siap buat gubahan buah2 tu...kiranya siap before time.


Cantik gubahan M & N. Terliur tgk buah mempelam ni...
Tak tau lak keputusannya tadi....tp yg ni sure dpt kan..kan..??


Sifu...Mr Hew...his last Hari Guru...retiring in Aug 08...He is Master of all trades!!

Persembahan pelajar

Mariana & Nita dengan gubahan mereka

Jaguh2 sekolah...shooters ...

Jual..Jual...Lelong....Lelong....buah segar u....i baru jer petik jap tadi...
( ingat nak minta tadi, lupa lak...ha..ha..ha )






Sempat posing masa boss dok baca perutusan




Kek Hari Guru
Kempunan tak sempat rase...sedih...:(
Later - adalah sedikit persembahan student. Sempoi2 jer sbb dieorg tu tgh exam & tak sempat nak prepare. Ada game - for male & female teachers.
Kemudian ada makan2 sikit kat bilik guru. Lupe lak nak ambik gambar....i tak makan pun sebab dah kenyang makan kat kantin masa rehat.
WE ARE GREAT TEACHERS.
WE WILL ALWAYS BE.
INSYA ALLAH.

Thursday, May 15, 2008

Boys-in-Skirts

"Cikgu! Ambiklah gambar saya ni....."

Tengok budak2 yang kena denda ni....dieorang ni degil...hari2 pakai seluar kaki kecik ....so kena denda pakai skirt...kejap jer, tp bebudak ni , no hal punye....sempoi jer dieorg posing kat kiteee...suruh ambik gambar lagi....nah!! tgklah dunia - ini pelajar2 Tg 3 yg ala2 naughty gituu...

My lab assistants. Yang pakai pink tu posing sbb pakai baju baru...batik..

Wednesday, May 14, 2008

Mid -Year Exam 2008

Mid-Yr Exam 2008 for the lower form starts today. Nothing much to write. My Science paper is due next Wed & Thurs. How I wish that my paper is on this week!! I hope I shall be able to finish marking all the five classes before I fly for Medina.

Ini hadiah yg Nina bagi for Mother's Day. TQ Na.

Ni pembantu makmal. Kenangan bersama Nah yang akan bertukar minggu depan.




14 Mei 1976


Today is my Wedding Annivesary. Syukur Alhamdullilah!! I am very happy with my life. Aku berdoa ke hadrat Ilahi semoga ikatan perkahwinan ini kekal hingga ke akhir hayat kami berdua.

Tuesday, May 13, 2008

8A

Nih....tgk ....patung yg Adilah & Addina dpt drpd their form teacher.
So cute!!!
Actually these 2 girls are very good & I am very positive they will score straight As in their PMR Examination.
Tomorrow ....Mid-Year Exam...Good Luck to All.

Monday, May 12, 2008

Hai...Isnin muncul lagi

Pagi2 lagi ex-student ( 1995 SPM ) - Norazlina Isa - datang ke lab jumpa myself. Glad that ada gak student yg masih ingat kat kita..
Hubby baru jer balik from KB - wow..beli 12 helai tudung Sarimah - all black - ( tapi bukan NZ All Black!! ). Actually my two sisters - Emah & Umi yg nak - cari kat KL dah xde stock ni...kat Ktn pun xde....kat KT pun xde....satu Malaya xde....Yang ada new fashion - yg belah kat depan pulak, kiteorg nak yg belah kat belakang...ha ha ha...
So..actually yg hubby beli tu x ikut specification yg i nak...anyway xpela kannn. Org dah beli, kita terima jer lah..TQ Yang. nanti i nak g hantar kat my tailor tu make the alterations. Now, cukuplah tudung2 utk dipakai masa g umrah nanti.
My daughter, Rai , still not well. Risau gak tgk dia ....exam Rabu ni dah...
Ju is having paper today - last nite dia msg suruh ma doakan dia...Insya Allah...ibu ini sentiasa mendoakan anak2nya. Mudah2an Ju leh jwb dgn baik.

Sunday, May 11, 2008

Mother's Day

I have no mother already....Mom passed away on 9th April 2008. My father passed away in year 2000.
Malam tadi sedih jugak tgk cerita "Demi Masa" kat TV 3 tu...perihal anak yang tak mengenang jasa ibu dek kerana malu ibunya yg cacat penglihatan....I simply love the theme song. Nyanyian sape??? Imad ke??? Nak g cari CD tu.
Then tepat pukul 12 mlm Syuhada msg wishing me. Later Rai bagi hadiah yg McNina berikan!!! Body Shop toilettories, wangi, harum...
Pagi ni buka blog - tgk Ja bagi card yg cantik kat blog dia!! TQ Ja.
Pagi2 lg dpt msg from Ju, pas tu from along.
Aku mau jadi ibu yang baik untuk anak2 & menantu2 ku.....Aku sayangkan mereka semua. They are my life.

Saturday, May 10, 2008

Loneliness.....

Only two of us left at home!! Luckily I have Rai with me. Hubby has gone to KB this morning & Mie went to KL.
So....what do I cook today? As usual when my hubby isn't around - I cook spaghetti - Rai loves spaghetti. I used traditional sauce, but a little bit hot.
For tea, fried-prwan fritters. Dinner? Malas nak fikir...so makan roti lo :)
So today , I have all the time for myself.
I brought home my PEKA ...but I just don't have the mood to look at them. I simply ignore it since I have many other "amusements"!! to entertain.
Rai is getting better tonight. Hope she will be very OK soon. Mid-term is next week already...got to study my dear...

Thursday, May 8, 2008

Preparation for the Mid-year Exam

A yo yo....too many pages lo!!! penatlah Gie & the gang nak clip sc papers.
i try to edit but cannot, i am not an expert rather, so, what to do, i just got to leave as it is. both papers are ready!!! My assistants are all very good. They had them done for me long before i tell them to....i am so grateful for them. TQ so much. luv u all.
We teachers in SMKPB ( Sc teachers ) were not able to tell the students of which topics to read since the CD that was sent to us could not be opened!!
So...hi students...(F3) if u all happen to read my blog...just look through at all these topics ( Paper 2)....(Rahsia...)


3 Amanah

Look! the 3A students are concentrating in their lesson.



Ni cerita lain pulak...cerita manik lah...tengah dok crazy gan manik2 nii....jahit kat tudung2 mortada..abis sume tudung!! pas ni nak jahit kat jubah2 yang sedang ditempah..jubah yg nak wat g umrah.


Tuesday, May 6, 2008

Tomorrow is here...

Wonderful...holiday again. I love May cos there's a lot of holidays & "special days" that fall in this month.

Lunch hubby "cooked" tomyam seafood+ ikan kicap + sotong goreng bersayur.

Makan jambu jer...ni utk tea!! :0Lately i m no longer gardening due to "M" factor...both of us dah lama tak gardening...

Ni pokok lidah jin yg kat dapur...teman setia i kat sink..


Ni pulak lidah jin yg menemani ku masa jemur kain....
Actually i love plants, tp badan dah x berdaya...al-maklumlah...umur pun going 55 next week.

Monday, May 5, 2008

Monday oh Monday..

Tetiba dah monday pulak!! Hmm..hmm..byknye keje sekolah yg x dibuat over the weekend!
Today only i think of everything - such as PEKA files to be updated, the letters to be sent ( or rather to write :( .... i m poor in writing formal letter ) n etc etc..
So, i politely asked Azzah to type & to fax sume surat2 tu...DONE!! TQ very much for Azzah. Gonna give u some token..
About PEKA .. x wan't to talk about it..headache...especially with the 3F & 3G students....3A & 3B - ok jer. 2KAA - my part settled. Last year punye , that's not my problems.
So when i feel so bored.. i always have my cats to to turn to...hi Soyuz!! Is it Soyuz or Milo? Rai..help me to identify...
This one i m always correct....LULU..!
Pagi tadi dapat berita sedih...Hasnah kena tukar ke SMK Bkt Rangin...berkuat kuasa 1 Mei 2008. Nak wat camne ..surat dah kuar... Nah sangat baik, sabar & amat menghormati orang lain. Dia byk mambantu saya selama ni..

Sunday, May 4, 2008

Siap2 apa yang patut...



Semua telekung (9) dah siap dijahit tag rayhar.



Hari ini baru nak meneliti buku2 panduan rayhar - baguslah. Berinformasi - hinggakan harga kurma pun ada diberitau!!

Harap2 minggu ni beg2 dah ada kat rayhar kuantan. x sabar nak packing!!! Lagi 3 minggu....