Wednesday, December 30, 2009

Hari Pertama di HCMC

Kami tiba di Tan Son Nhat International Airport pada jam 8 malam...
Tour guide , Miss Lim telah pun menunggu kami, terus dibawa ke Palace Hotel Saigon, yang terletak di Nguyen Hue Street, District 1...kira2 30 minit perjalanan.
Selesai urusan check-in, kami dibawa berjalan-jalan di sekitar untuk menunjukkan kepada kami beberapa arah tempat yang kami ingin pergi keesokannya...
Kebetulan hari kami tiba ialah Hari Krismas...bandar Ho Chi Minh bermandikan cahaya
Sangat meriah...ribuan penduduk keluar dengan motosikal mendominasi setiap pelusuk bandar
Difahamkan terdapat 4 juta motosikal di bandar ini!! Bayangkan...

Kami pergi "sendiri" kerana kami hanya menempah tiket & hotel dengan Airasia-go-holiday untuk 4 hari 3 malam
Rasanya tak susah untuk ke mana-mana...boleh jalan kaki sebab hotel ini di city center.Suasana dirakam dari bilik hotel
Ramai jugak pelancong yang kami nampak...especilly mat saleh & family

My first impression about this city...
Kota motosikal!!
Phew... jika tengok pada motosikal tu, rasanya impossible nak cross the road...
Tapi silap!! Mudah saja...motorists tu akan bagi laluan kepada orang2 yang melintas jalan!!
Mereka tak marah...dan mereka akan mengelak untuk memberi ruang untuk kita lintas...
yang ni aku respect! kalau kat malaysia...sure kena langgar punya!!


View from our room...

Friday, December 25, 2009

Jalan-Jalan...

Sekarang kat LCCT. Jap lagi flight ke HCMC. Gi jalan-jalan dgn D & pasangan Hj Hamzah & isteri. Ni boring...D ntah ke mana gi merayau-rayau, so aku buka laptop...leh baca blog!

Saturday, December 19, 2009

Minggu yang Meriah

Sambungan cerita hari itu...
MIL aku datang ziarah...
Maka adalah sanak saudaranya datang ziarah jugak...
ya lah, datang jengok2 orang tua kan..
Aku pun bizi masak2...makan2...masak2...makan2...
Tengok tu...orang suruh dia potong, dia suruh ambik gambar dia dulu baru nak potong!

+++

Jemput sepupu suamiku anak beranak untuk sarapan...
Aku pi beli nasi minyak ...sonang keje aku!!

Orang tua dok sibuk sembang kat dalam umah..
Kanak2 sibuk dok melayan kucing2..

Borak-borak-borak...
Aku? Ish...aku dok sibuk ambik gambarlah..
Tak dengar pun apa topik hangat yang mereka dok bincang tu...
Kot2 taukeh sate [sepupu suami taukeh sate tersohor kat Kota Bharu]tu dok cerita untung dia niaga sate..

Pastu nak bergambar kat gazebo pulak...
Layan jer...macam2 pose, tapi aku letak sikit jer kat sini.

++++
Lewat petang...sahabat kami datang sekeluarga dari KT...
Nak bermalam kat umah aku...aku tak tau pun!!
Hmmm...tidurlah mereka dalam keadaan yang tak "selesa" [aku agaklah! sebab bilik tu aku kemas gitu2 ajer...ampun! tapi tilam bantal selimut kipas air-con semua lengkap!]
Bilik tetamu MIL aku tidur bersama dgn adik ipar & anaknya..
So, aku kasi mereka bilik yang lama ditinggalkan tanpa penghuni...
Tuan2 punya bilik dok SA dan sorang lagi dok Scotland.
Moga2 tuan bilik tu akan kemaskan bilik dia nanti...heh3 :))
Makan malam...tak susah...beres!
Masak nasi...pastu..
Kring,kring,kring...tu Area Seafood ke??
Saya nak order tomyam...ikan masam manis...sayur campur...ayam goreng halia...bla bla..
OK...siap jam 8.20 malam, suamiku pergi angkat dan beres makan malam tetamuku sekeluarga...


++++

Tetamu lagi!

Senja hari besanku pulak datang untuk jumpa MIL aku..
Aku sedang bake muffin...just nice, mereka boleh makan muffin panas-panas!
++++

Hari ini suamiku gi hantar MIL aku balik KB...hantar mak dia lah tu...heh3..
Orang tua bukan boleh dok lama2 kat umah orang...
Teringat aku kat arwah mak aku pun macam tu...ingat kat umah dia, ingat kat tilam bantal dia...ingat kat ayam itik lah [ waktu ada peliharaan dulu2 lah ]...
Aku pun fikir aku akan jadi gitu gak nanti..
Mungkin aku akan ingat ke meja komputer tempat aku dok blogging nih! Aku ingat ke oven aku lah...kah2
Kalau ingat ke laptop...mungkin nanti anak cucu kata yang tu boleh angkat!!
Ntah lah..

Thursday, December 17, 2009

Maal Hijrah


Selamat menyambut Tahun Baru Hijrah 1431 kepada semua pengunjung...

Sunday, December 13, 2009

Santai-santai


Famili hubby dari KB datang semalam...
MIL dah sihat...hari tu sakit, agak serius...Alhamdulillah dah OK
Nah...tengok demo duo oghe tu dok make keropok lekor
Pastu MIL aku dok berehat-rehat kat gazebo...hiks!
Dia tak tau aku snap gambar dia...nakal nantu dia ni...heh3

Malam ini aku masak special untuk MIL aku
Cewah! menantu mithali....uwek!!!
Senang aku masak...ayam bakar jer...pastu kentang goreng, jagung rebus & ais-krim with puding dengan laici...
Minuman...ribena..supaya semua sihat!
Aku suruh mak mentuaku pakai tudung..
Sebab nak masuk blog!!
Belog? Gapo belog belog ni??
Blog tu....blog lah, tapi bukan goblog!

Makan malam tanpa nasi!
Si baju hitam ni...Faiz ...umur dah 19 thn, tak pernah makan nasi
Caya tak?? Tak pernah...tak makan juga apa2 yang diperbuat dari beras...adoooii!
So apa dia makan?
Semua dia makan kecuali apa2 yang asal usulnya padi..aku pun tak tau nape budak tu jadi macam tu...

Dah selesai makan...malas pulak nak bangun...
Nak angkut pinggan mangkuk bagai...
Jom ramai2 kita pakat2 tolong...sendiri angkat bawak ke dapur!
SIL aku yang tolong basuhkan...TK ya Dah!

Friday, December 11, 2009

Raikan diri sendiri!

::Makan Malam::

Jom kita gi makan-makan!
Kat mana tu?
Kat umah sendiri....kah kah kah...
Kedua-dua orang itu kekenyangan...sorang tu dah kengantukan ...hahaha :)

++++

Hari ini aku buat experiment!
Bukan kat science lab...tapi kat dapur..
First time I try to bake a cheese cake..
First time I try masak kuzi ayam..

My brownie...oops!! tak sempat ambik gambar...dah potong...potong jangan tak potong!

Saturday, December 5, 2009

Rezeki

Petang semalam, sambil duduk menjahit manik kat tudung, sambil berborak-borak dgn Rai yang sibuk 'berkebun' kat fb...,sambil bermain-main dengan kucing2...tetiba Mie bawak balik 3 bungkusan makanan....pulut kuning & mee hoon goreng...Alhamdullilah...makan rezeki emak kawannya beri...
Kemudian suami pulak bawak balik pisang goreng & keropok goreng...rezeki lagi...
Hingga ke malam tak sudah-sudah makan bebudak tu...sementelah lagi hujan ... perut pun lapar jer minta diisi!

Pagi ini...rezeki datang lagi!
Dalam hujan yang lebat , bekas pelajarku..namanya panjang sikit
(Haleeda Aqeela Merican Noordin!)
datang hantar puding kastad..
Mak ooii...dia tau ni favourite aku.. sejak dulu lagi dia selalu kasi..
Terima kasih Leeda!
++++

Hari ini, terasa malas nak masak...sejuk nak masuk dapur
Dek hujan yang lebat sejak malam tadi lagi...air dah penuh kat longkang!

Tapi mengenangkan anak2 yang nak sarapan...
Eh..tak susah pun
Makan cereals + susu = sihat!
Aku makan muesli + susu = sihat jugak...kah3..ni sebab malas masaklah..
Suamiku?? Dia makan trifle..ha ha ha!
Hari ni kena kurangkan makan, sebab semalam dah makan nasi minyak dari pagi sampai malam...banyak kalori tuh!

Lunch, aku masak ikan singgang jer untuk budak2
Kami ada jemputan kahwin...

Dinner...ada yang makan nasi, ada yang makan maggi, ada yang makan soup cendawan
dan aku makan pizza sempoi nih.

Cakap bab2 makan ajer
Kita ni hidup untuk makan ke?
Atau makan untuk hidup?

Thursday, December 3, 2009

Strawberry Trifle

Merah...nampak panas
Tapi sebenarnya sejuk...letak dalam peti sejuk jadi sejuklah...

+++
Sekarang ini...saat ini...sedang kemaruk dengar alunan
Asmaul Husna - Dr Ary Ginajar
Terasa syahdu yang amaaaaaaaaaaaaat!!
Buatku nangis...nangis...nangis :(

++++++
Ramai yang minta resepi ni...so mama copy-paste jer ya, dengan sedikit alteration
Ini resepi trifle tu...saya copy dari hanieliza.blogspot.com
TQVM Chef Liza

Bahan-Bahan:
1 bungkus kek swiss roll
1 kotak agar-agar segera (Lady's Choice) - perisa strawberry
1 tin fruit cocktail
2 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar gula
3 cawan susu segar (or 1.5 cwn susu cair + 1.5 air)

Cara:
1. Campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sehingga menggelegak dan kepekatan. angkat dan biar sejuk.
2. Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas [kalau nak cantik..masukkan dlam bekas kaca..nanti nampak lapisan triffle ni] sehingga penuh.
3. Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan keatas kek tadi.
4. Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata.
5. Taburkan buah cocktail keatas kastard tersebut.
6. Bancuh agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan dan tuangkan keatas buah cocktail tadi.
7. Masukkan ke dalam peti sejuk.

Cuba ya...jangan tak cuba pulak!