Sunday, February 28, 2010

Ke Vietnam!

Semasa lawatan ke Vietnam baru-baru ini, kami diceritakan tentang cuchi tunnels yang menjadi tourist attraction. Tapi kami tak sempat pergi kerana kesibukan ke tempat lain...heh3, sibuk ke tempat2 bersejarah Benh Tanh Market membeli-belah...orang perempuan macam aku suka sangat pergi shopping!
Dikhabarkan cuchi tunnels ni adalah 23 kaki dalamnya..umpama bangunan 3-tingkat gitu...dan panjangnya ialah 250 km! 
Di dalamnya lengkap dengan hospital, pejabat2 risikan tentera vietcong dan pelbagai lagi kemudahan. Lorong2nya yang sempit dipenuhi dengan perangkap2 yang membuatkan tentera Amerika tewas!

Kapalterbang pengebom Amerika B-52 pun gagal memusnahkan cuchi tunnel ini. Hingga hari ini ianya masih wujud...

+++
To CL*

Hari ini Kak Nab nak masuk ke dalam cuchi tunnels!!

+++

Kepada pembaca2 blog my stories doakan Kak Nab selamat dari serangan CL bedilan2 dari KSA yang diuar-uarkan dijangkakan berlaku esok!!

+++


Saturday, February 27, 2010

Kelas Agama

Tiap2 pagi Sabtu ada kelas agama untuk muslimat di taman perumahan kami
Ustaz Nawi menggunakan kitab Tafsir Al-Munir - Juz 'Amma
Yang menghadiri kelas ini terdiri dari 'Golden Girls'
5 series...6 series...7 series pun ada!!
Bersyukur dengan kesihatan yang baik yang Allah kurniakan buat kami menghabiskan sisa2 hidup dengan mencari rahmat & kasih sayangMu, Ya Allah!
Hari Rabu juga kami ada kelas. Ustazah Fatimah menggunakan kitab
300 Hadis Bimbingan.
Aktiviti di surau kami sangat padat. Setiap hari ada pelbagai kelas untuk muslimin & muslimat.
Kuliah Maghrib & Subuh semuanya tersusun cantik. Program yang diaturkan sangat memberi manfaat kepada kami penduduk Taman Guru, yang seratus peratus terdiri dari orang Melayu.
Di surau inilah juga merupakan tempat pertemuan kami semua untuk berintekrasi sambil menjalinkan hubungan silaturrahim.

ROKET dari SAUDI..

DEBARAN!

Berdebar-debar rasanya...
Apakah "serangan" itu nanti akan membuat aku terguling-guling!

Oh! tidaaak...:(((
CM..tolooooooooong akak!!

Friday, February 26, 2010

Jom Makan CL...


Hari ini makan-makan...
Semalam pun ada makan...
Esok pun ada makan-makan jugak!
CL..jom makan mee goreng..sedap tau..


Pastu esok anak2 dah plan nak makan2 kat gazebo..
Pandai Pak Itam buat telahan..
Bahan2 nak masak besok dah siap dibeli..
Esok nak pi ajak CL, CM,CP,CR....CC,CD,CE....

Thursday, February 25, 2010

Maulidur Rasul 12 R'Awal 1431H

Selamat Menyambut Hari Keputeraan Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW.

Tuesday, February 23, 2010

Bunga2 Ceria


Bunga-bunga ceria...bukan bunga-bunga cinta!!
Hatiku berbunga-bunga..tentulah berbunga-bunga bila tengok bunga kegemaran mekar mewangi!
Hatiku berbunga-bunga..bila hasrat di hatiku akan termakbul nanti, Insya Allah.
Hatiku berbunga-bunga..
Bila aku tahu yang kawan aku akan pulang nanti..
Hatiku berbunga-bunga..bila anak2 aku akan pulang hujung minggu ni...
Banyak sungguh bunga!!
Hatiku juga berbunga-bunga bila bergurau-senda dengan kucing2ku si Soyuz.
Soyuz suka naik ke atas bumbung. Hanya Soyuz satu2 kucing ku yang suka meronda-ronda kat atas bumbung..ala-ala kawad kaki gitu! Nama pun Soyuz, padan pun suka duduk di tempat yang tinggi2. Satu petang Soyuz tunjuk aksinya yang mendebarkan kami semua. Setelah dia puas ronda2 atas bumbung rumah...tetiba dia melompat ke atas bumbung gazebo. Nasib Soyuz berjaya...kami memberikan Soyuz tepukan! Kemudian, Soyuz meronda2 kat atas bumbung gazebo pulak..melompat ke atas pagar pulak...fuuuh! nasib lompatan yang kemas itu membolehkan Soyuz landing dengan selamat. Kami bertepuk tangan lagi!
Soyuz sangat gembira petang itu...

+++

Kami pun gembira!
Jom kita ronda-ronda...heh3
Bye...pi dating sat norr!!
( Eh eh eh...orang nak pi dating pun dia nak kejar! )

Friday, February 19, 2010

19 Febuari 1990

19 Feb 2010

Selamat Hari Lahir
Buat Mohd Nazmi b ShamsudinSemoga Mie sentiasa di dalam rahmat Allah SWT
Ma sentiasa doakan yang terbaik buat Mie
Jangan lupa solat
Ingat Allah setiap masa..kelak hidupmu selamat dunia & akhirat..
Dan juga sentiasalah doakan ma & ayah !
Mudah2an Mie menjadi anak yang soleh..

Thursday, February 18, 2010

Riadah

Sekali sekala turun padang
Eh , bukan turun padang tapi turun ke gelanggangTerror aku! cewah..sesekali aku bermain
Riuh anak2 aku ketawa..heh3
Biarkan mereka ketawa
Biarkan mereka tau yang mak mereka hebat jugak bermain ping-pong nih..hiks
Dengan berabaya pun aku boleh main jugak..
Apa macam?
Ada boleh ka?

Sunday, February 14, 2010

Steam Boat


Steam Boat...Bot Stim!
Nape ye dinamakan begitu..sebab ada stim ke? sudah tentulah bila kuah itu mendidih ianya menghasilkan stim.
Petang tadi kami ber'riadah' lagi!
Riadah jugaklah tu..sebab nak kena angkut barang2 itu dari dalam rumah ke luar rumah.
Pastu kami main masak2...celur2 gitu
Pastu cicah2 dengan sos yang tak berapa nak jadi macam johnny's!! Huaaa...sape ada resepi sos yang sesedap kat johnny's tu mintalah saya mau.
Bila petang2 macam ni, sukalah kami bersantai-santai..bermakan-makan..berminum-minum!

Pastu berposing-posing...

Pastu...
Berblogging! Update blog...

+++

Untuk Ju...
Don't worry...when you come home, we shall have a big makan-makan!
Sabar jer laa..tapi ma rasa tak sabar dah nak tunggu jun nanti :)

BBQ


Cuti panjang sempena CNY, maka anak menantu balik kampung!
Bila ramai2 kat rumah seronok buat makan2...
Tenaga kerja untuk melakukan itu ini pun bertambah, tapi tak mengapa kerana crew2 pun bertambah...
Kamu buat ini, kamu buat itu...arahan / suruhan!
Apa yang penting?
Kerjasama...heh3.
Agak kureng meriah...tak cukup ahli!
Insya Allah jika panjang umur bolehlah berkumpul semua sekali anak beranak
Buat makan2 lagi!


Sekali-sekala rasa bahagia bila dapat berkumpul bersama anak menantu.
Namun yang jauh masih tetap dihatiku..

Wednesday, February 10, 2010

Layan


Sambil melayan kanda minum, seperti biasalah saya suka snap gambar pokok2!
Frangipani ini jarang nak berbunga..harum baunya.


+++

Tazkirah

Antara keuntungan apabila kita berbuat baik kepada ibu bapa :-

(a) merupakan amal soleh yang disenangi oleh Allah SWT
(b) pahalanya sedarjat dengan pahala haji dan umrah
(c) menghantar pelakunya ke syurga Na'im
(d) dapat menambah umur, melapangkan rezeki, serta menjadi penyebab datangnya
keberkatan harta.
(e) menghilangkan kesusahan, mendatangkan kemudahan dalam berbagai urusan, serta
memberi jamain keselamatan
[petikan dari buku "Rumah Yang Tidak Dimasuki Malaikat]

Jadi, kepada yang masih mempunyai ibubapa, jangan abaikan mereka!
Saya sudah tiada kedua2 ibubapa...hanya doa yang mampu dititipkan buat mereka selain 'menyedekahkan' pahala amalan yang baik yang saya lakukan. Mudah2an Allah SWT menerimanya.

Saturday, February 6, 2010

Selamat Berangkat!


Untuk CL
Kak Nab & Abg Din ingin mengucapkan Selamat Berangkat ke Kota Suci Makkah Al-Mukarramah.
Semoga Allah SWT mempermudahkan segala urusan CL semasa keberangkatan sehinggalah sampai ke destinasi.
CL...doakan Kak Nab & Abg Din ya!

Terima Kasih kerana sudi datang ke rumah kami tempoh hari. Segala yang kekurangan harap dimaafkan. Panjang umur kita jumpa lagi, Insya Allah.

Friday, February 5, 2010

Kain Kiswah


Salam ceria di pagi Jumaat yang penuh barakah ini.
Sudah lama saya nak letakkan Kain Kiswah pemberian CL ke dalam frame, supaya ianya sentiasa dapat dipandang.
Saya sangat sayang hadiah ini. Ianya paling berharga dan amat bermakna kerana merupakan hadiah yang belum pernah saya dapat dalam hidup ini. Terima Kasih CL!!
Kak Nab amat bersyukur kerana CL sudi memberikan kepada akak.

Baunya sungguh harum. Tetiba hati merasa teramat rindu akan Baitullah.
Rindu!
Menitis airmata...

Ya Allah...aku ingin menjadi tetamuMu lagi!

Monday, February 1, 2010

My Potted Plants!


Yang ini bukanlah yang aku tanam! Cuma teruja dan terliur bila tengok catz
goreng dan jadikan kerepek.
Kebetulan semalam sewaktu aku membeli sayur2an...nampak benda ni...
Ammoi tu kata...sedap ni, belilah...wat kari dengan ayam pun sedap, buat sup + sayur2 pun sedap...
Ni setahun sekali jer ada...bila dekat tahun baru cina balu ada lorr!!

Eh cik ammoi...apa namanya? Dia kata hapa2 tah dalam bahasa cina...
Catz kata namanya arrow head!
Aku tengok tulisan kat situ...nga ku
Murah jer...RM1.50 semua tu hah..oper sbb dah petang..
Tapi...awas! letop-letup-letop-letup semasa menggoreng
So, be careful OK.

Sudahlah cerita about ubi / sayur / umbisi ni..

++++
These pictures aku snap a week ago
I always snap pictures of my plants yang ada sikit2 jer tu...
I love plants...they sort of give a soothing feeling to me
Yes! a kind of therapy.
Memadailah ada sikit2...tak larat nak tanam banyak2...nanti tak terurus
Paling sakit mata bila tengok banyak rumput-rampai tumbuh meliar dalam pasu...pastu pokok pula macam hidup segan mati tak mau.
So...ada sikit cukup...maintain kesuburan dengan menaruh baja seminggu sekali.



Untuk Kak Nora...lihat cara saya gunakan kuali2 lama tu!
Saya guna jer camtu...tak pun saya susah2 nak gilapkannya...heh3 [ malas sebenarnya !]

Dalam tempayan cinonet ni, pokok pandan!
dek kerana bekasnya kecil...pandan ni pun turut mengikut saiz bekasnya...so cute!
Walaupun kecil jer saiz daun pandan tu, tapi saya masih petik jika mau digunakan dalam masakan...