Saturday, July 31, 2010

Alhamdulillah...


Hari ini baru ada line internet...kan hari tu kena curi
Sejak Rabu...lama tuu..
Semua dok demam..
Ada tak boleh buat keje
Ada tak boleh berYM
Ada tak boleh berSKYPE..
Tak boleh berFB..
Haissshhh...banyak jugak tak bolehnya...

++++++

Tapi...boleh tidur dengan lenanya....zzzzzzz

Lihat...Tam tidur tuu..

Friday, July 30, 2010

Words tell you...


Just to share some pictures that were snapped during our vacation recently.
Ada seorang rakan tu...dia suruh kak nab tulis cerita detail sikit...fuuuuh !
Pastu dia lagi suruh itu foto kasi besaq2....fuuuuuuhhh!!
Jika nak tengok foto tu besar, klik kat foto tu ya sayang...

Sori...tak terlayan permintaan itu semua :(
Akak is lazy to karang all the ceriter...
Haishh...a sign that I am getting older everyday :))

So...the gambars ni sume either kat london ke...paris ke..glasgow ke...edinburgh ke...ntah mana2 lagi tempat I pun dah lupa u...
udah dicampur+adukkan !!
aduss...mesti cg BM tarik telinga mama...

Sekian berita petang ini...
tata !!
PS: Sebenarnya nak buat entri cerita lain !!

Tuesday, July 27, 2010

Blog update...

When you are used to reading blog...
Or rather you like to read someone's blog...
You feel that something tak kena when that particular body does not update his/her blog!!

Haaaishh...that kena atas I punyer batang idung u...
Two of my sisters texted me inquiring / investigating !!

Alahai...what am I going to write?

Dah lama tak update blog...tapi belum bersawang lagi tau...baru berhabuk sikit2 sana sini...

Ni, nak dust dengan feather-duster...

Tapi I malu-malu kucing gitu...sebab I got no idea what to write
Sometimes I rasa malas gituu..

+++

Betulkan...malu2 kucing

Fuyooo...manyak bucuk, itu sape punyer kasut !

Ragam kucing tidur...

Kucing oh kucing...
They can sleep wherever they like...

Kucing : Aku tak kisah pung....ngape ko sibuk !

These kucings are so cute..
miow miow miow..
catz mesti suka bila tengok entri mama ni :)

PS: Pictures from someone's e-mail. TQVM.

Saturday, July 17, 2010

Saya suka...


Saya suka...

Saya suka ...


Biasanya CL dan juga Tn Hj Arshad akan "bagi" burung2 merpati kat Makkah tu buat
kak nab...
Kali ini kak nab kasi CL dan Hj Arshad burung2 kat Glasgow nih...

Thursday, July 15, 2010

Hers....His....


Operasi sapu-potong rumput-trim pokok dan sebagainya...
His : potong rumput only + trim pokok buluh
Hers : banyak lorr...sapu itu lumput + daun2 kering...
+ kutip itu pelepah pokok pinang yang gugur...
+ kutip itu daun2 pokok buluh yang his potong...ayooo
manyak penat maa...abis tu tolak wheelbarrow lagi.. !!

Baru tenang hati ini bila lihat keadaan yang bersih dari daun2 kering...


Bunga2 yang berguguran..
Ku kutip dan jadikan hiasan..
My favourite plant..kelapa dalam kuali tembaga ! !


Si Kiki yang selalu dok posing bila aku ambik gambar !


Dah bersih ku sapu dedaun kering yang luruh dari pokok frangipani..
Dah berkarat kerusi-meja ni..sebab lama we all tak dok kat sini..


Semalam D potong rumput...panjang sungguh...lihat tu tompokan rumput yang tak sempat ku sapu...hujan & guruh membuatkan aku berhenti semerta !!
Kononnya hari ini nak sambung kerja tu..
Tapi sikalang dia zzzzzzz :)


Nanti sambung ceriter lain hari...

Wednesday, July 14, 2010

Merah


Hari ini ceria. Merah gitu...
Bila dok tengok gambar2 yang anakku ambik hari tu, aku kumpulkan yang merah2 ni kat sini..
everything ada merah...
Big-bus yang kita naik untuk tour
Kasut photographer pro pun merah
Strawberries of course lah merah kan
Telephone booth
Mail box
Kete
Scottish kilt
Victoria Beckham...Christiano Ronaldo...wax punyer ler
dan lain-lain...
Anda suka merah?

+
+
+
+
+
+
+

Tapi saya kena dera...bawak itu beruang kat belakang
Merah muka saya !!!

Tuesday, July 13, 2010

Kenangan manis di KLIA...


:: 8 Julai 2010 ::
( Darling's Birthday !! )

Kami tiba dari London kira2 jam 5.30 petang. Pn Hjh Norsidah Ali dah hantar mesej menyatakan dia on the way ke KLIA. Mulanya dia ada memberitahu kat FB yang dia ingin bertemu dengan saya ...dia kata nak jumpa kat KLIA, saya ingatkan dia gurau2 jer !

Alhamdulillah, dengan izinNYA kami dapat bertemu. Terima kasih banyak2 kepada Nor dan suami yang susah2 datang dari jauh semata-mata nak jumpa dengan akak. Semoga persahabatan yang terbina mendapat keberkatan, Insya Allah.

Nor kemudiannya menghubungi Cg Mas @ CM...pelawa CM datang ke KLIA juga...
CM kata dia akan datang dengan kejutan sekali!!
Pada masa itu, kami dah dapat agak kejutan itu...sebab waktu itu kami sedang membaca PDKM...hahaha..


Maka bertemulah kami dalam suasana yang amat manis sekali...
CL , Im, CM dan Taj pun turut serta.
Sempatlah juga bertanya kabar...berceloteh dengan Taj...peluk2 dengan Taj...
Bermesra-mesra dengan CM...
Im terpaksa minta diri awal kerana ada temujanji dengan sahabatnya...maklumlah, balik Malaysia untuk seminggu sahaja..tentulah sibuk..

Akhirnya...kami dihantar hingga ke tempat penerbangan domestik !!
Sungguh terharu rasanya...sebab kalian semuanya masih dalam uniform kerja tu... masih penat lagi, tapi demi sebuah ikatan persahabatan...kalian sanggup datang
Semoga Allah SWT merestuikan kita semua.
Insya Allah jumpa lagi...

PS: Walaupun dah letak gambar kat FB, tapi rasa lagi best jika tulis coretan kat sini...

Sunday, July 11, 2010

Edinburgh

:: 6th July 2010 ::

The last day before leaving Scotland, Ju took us for a short tour to Edinburgh. We went by train which takes only about 40 minutes.
We love the town, it is very lovely.
The weather is cool, although it is summer time.

After buying some souvenirs,
and of course photography sessions...we left for Glasgow.

The buildings are awesome! Ju suggested that we climb the hill so as to enable us to get a panoramic view of Edinburgh...but me & hubby decline to do so...huhuhu..nanti sakit lutut, sakit belakang & all the sakits!! hahaha...a good excuse :)

So, this end the tale story of our adventure to London, Paris & Glasgow...hahaha...I just do not have the talent to write essays to describe whatever that we had done..so, a picture tells a thousand words!! Actually my daughter snapped hundreds of beautiful shots...and she has given it to me to upload..wait till I have the time to do so..nevertheless, she has uploaded some in her fb..if you happen to be her friend, you can view them.

Saturday, July 10, 2010

Glasgow - Jalan2..


Musim panas...tetapi amat dingin sekali...

Pada hari kedua tu pula hujan renyai-renyai..bertambahlah sejuknya

Kami jalan2 di sekitar kawasan tempat shopping..

Orang sangat ramai kerana ada sale..

Setelah selesai aktiviti...kami makan kebab..

Terjumpa...


Sewaktu kami makan di Tuk Din Restoren, London
Terjumpa dengan blogger yang menetap di London
dengan nama pena Kak Teh...isteri kepada seorang penulis blog AG...atau Awang Goneng.
AG adalah penulis GUIT ( Growing Up In Terengganu )..sebuah karya yang amat nostalgia mengenai negeri kelahirannya Terengganu...
Tak sempat nak bergambar dengan AG sebab dia nak solat waktu itu...

++++
Di hotel penginapan kami berjumpa dengan rombongan YB Terengganu
(duduk tu!)...aku lupa siapa nama YB tu.. aku kan kisah pun!! Mereka yang nak bergambar dengan kami...


++++

Dan yang paling tak ku sangka...

Rupa2nya AZ ada restoren kat Paris!!

Nape AZ tak bagi tau! Ni kak nab jumpa semasa dalam perjalanan ke airport...dah tak sempat nak singgah...
Im tau ke restoren ni?

Welcome Home...

Selamat kembali ke Malaysia
Selamat kembali ke Kuantan
Selamat kembali ke rumah...
Kiki...Lulu...Socky...Tam sedang menunggu!!

Ju dalam flight ketika ini...petang jam 5.20 akan tiba di KLIA
connecting flight ke Kuantan tonite at 10.10
We shall be waiting for you..

Kami doakan Ju & rakan2 selamat dalam penerbangan.

Friday, July 9, 2010

Bye-bye Paris

Bye-bye Paris...Hari ketiga selepas check-out, kami pergi Seine River cruising...
Lewat petang kami ke Airport...ntah apa nama airport tu...tapi yang pastinya airport tambang murah, macam LCCT kita tu.... agak jauh juga dari hotel kami...kira2 satu jam setengah perjalanan dengan shuttle coach dan bayaran 120 Euro dikenakan...
Kami terbang ke Glasgow malam itu...

Paris Hari Kedua

Hari kedua...ke Disneyland
Visit Park I & II...penat berjalan...

Malamnya Im & Mai & baby Iman datang ziarah kami kat hotel...
Rasa terharu...
Thanks Im & Mai...appreciate both of you..
We love Iman!!
Kami menaiki Eiffel Tower hingga ke summit!! Fuyoo...tinggi tuh...

Paris - Kediaman Im


Setelah selesai urusan check-in di Hotel Holiday Villa, La Fayette, Paris..
Kami terus ke kediaman En Imran...

Nasib baik my girls handal bak2 baca map ni...dan tau which train to take! Jika aku & suami jer, pasti sesat...huhuhu!!
Sampai kat Passy, Im dah tunggu kami...
Kami rasa amat terharu dengan layanan Im dan famili...
Makan malam yang istimewa...sangat sedap!

Dari ruang tamunya jelas kelihatan Eiffel Tower...
Sibuklah kami berposing!
Im pulak sibuk dok belajar nak buat account skype...CL yang suruh...
so, Ja yang tuisyenkan Im!! Harap2 lepas ni Im dah boleh skype dengan CL dan dengan akak!! Boleh tengok baby Iman...

PS: Terasa kagum jugak dapat jumpa rakan blogger...nun jauh di Paris :))

London

::London::

Tujuan kami ke UK sebenarnya ialah untuk menghadiri Majlis Graduasi Ju ...

Kami berempat ke London pada 26 June 2010
Ju pula terbang dari Glasgow dan bertemu kami di Heathrow Airport
Kami berlima menginap di Hotel Holiday Villa, Bayswater selama tiga malam.

Kami pergi sight-seeing dengan menaiki bas Hop-on-Hop-off..
Bas melalui semua London's attractions and places of interest
Ada tempat yang kami berhenti...jika malas kami tidak berhenti!

Kami sempat menaiki London Eye...
Lihat changing of the guard at The Buckingham Palace..
River Cruise at the Thames..
Kami juga ke Madame Tussauds...galeri patung2 orang yang famous...
Juga ke Chelsea Stadium Tour..

Makan di Tuk Din - Malaysian Flavour
dan
di Malaysia Hall...
So, kiranya di London makan tidak menjadi masalah...

Hari ketiga, kami ke St Pancras International
Menaiki Eurostar ke Paris..
Perjalanan mengambil masa satu setengah jam sahaja...
Tak sedar pun bilamasanya train tu berada dalam English Tunnel tuh!!

Tuesday, July 6, 2010

Salam Dari Glasgow...


:: 5th July 2010 ::


Award Congregations 2010

University of Strathclyde

Glasgow



Alhamdulillah...


Tahniah buat anakanda Juliana


Saat gembira...



We are proud of you..

1 Malaysia !!

Majoriti pelajar dari Malaysia adalah cina..