Wednesday, October 27, 2010

Uncle suruh masak !


Malam tadi ai masak pasta...
Normally masak spaghetti bolognese..
First time makan spaghetti macam ini...kat umah lah kan
Kat SR tu tak dikira!

Uncle ~ KN upkan sikit resepi yang Uncle suggest tu..
See, I added prawns & blackpepper sausages
Top it up with salads...
Voila...taste great!!
Thank you Uncle...

PS: Nanti Uncle suggestlah resepi2 yang simple but sedaps! :-)

Monday, October 25, 2010

Main-main...


Waktu free, saya suka blog-hopping :D
Suka tengok blog2 mereka yang suka masak-memasak...
Mulalah saya teruja...nak cuba yang itu
nak masak yang ini...
Kenkadang tu boleh mengigau dibuatnya!
Seperti suatu masa dulu saya dok mengimpikan nak masak couscous...
Sana sini saya pergi cari itu couscous!!
Akhirnya saya dah berjaya masak couscous itu...dah ada dalam entri saya yang lama dulu.
Malangnya tidak mendapat sambutan :(
So...that was the first and last of that couscous dish...

+++
Last week...tengok kat blog Kak Nor - Secubit Garam
Teruja lagi!

So...saya pun main-mainlah dengan limau2 yang dah sedia lama ada dalam peti sejuk tu..
Ambik sebiji...belah dan korek-korek buangkan isinya...
Oops, kalau tak nak buang...masukkan dalam blender boleh buat jus...
atau terus ngap jer :)

Pastu...saya gunakan nona kristal jeli ni
Ini cara short cut! I love sempoi2 ni...nak cepat kann..
Ikut arahan yang tertulis itu....ssiap!

Next step...tuangkan dalam 'mangkuk2' dari kulit limau tadi..
Of course kita kena buat support base supaya cecair jeli itu stabil dalam bekasnya...


Setkan dalam peti sejuk


Nah! dah boleh makan...

Sunday, October 24, 2010

Rebus-rebus...


Malam tadi rasa nak makan yang rebus-rebus jer....hehehe, kurang rajin al-sebabnyer!
Sparing partner pulak dah off ke KT...
Lagilah bertambah rajin jadinya :)

Makan ini sahaja...

Senang sangat ai buat sos itu...
Campur2 olive oil + vinegar + thousand island + maggi thai cili sos
Pastu siram ke atas those vege...
Kenyang!
Alhamdulillah...

Thursday, October 21, 2010

Walk-walk in KT...


This morning we had nasi dagang as our breakfast. The place is always crowded with so many people whether you come at 8 am...or 9 am...or 10 am. It is located at Chendering, quite close to the famous masjid terapung.
A very authentic way to eat nasi dagang out in the daun pisang.
Marvelous !!

Then we jalan-jalan at Kg Cina...

My sweetheart!

+++

Kg Cina
I had lots of sweet memories regarding Kg Cina...
When I was a teenager...95% of my friends were Chinese..so much so I was able to speak Hokkien...I pick up the language from my fellow classmates. I vividly remember names like Chan Ai Leng, Wee Bee Wah, Soh Lay Sian, Tan Phaik Sian, Tan Kok Peng and many others.
Well that was way back in the seventies...years ago!!


Me and my best friend, Ai Leng used to cycle from my home at Jalan Batas Baru to Kg Cina.
Then we stopped at one famous book-shop cum kerepok-lekor shop.
There they served the-ever-yummilicious hot kerepok lekor with the best chilly sauce in town! That cost us only $1.00 then...come together with a glass of cool lychee drink. Gosh...I miss all those sweet times!!
A quiet and peaceful morning just before the town comes to its life!!

Makan ICT...

Semalam kami ke Pantai Batu Buruk
Makan ICT, SCT....
Sedap!!
Jom makan :D

Wednesday, October 20, 2010

20102010

::20102010::

Hari ini Rabu 20/10/2010

:

:

:

Menanti ketibaan yang tersayang-tersayang !!

Saturday, October 16, 2010

Happy Birthday to Rai


:: 16 Oktober 2010 ::

~ HAPPY BIRTHDAY TO RAI ~

Today you are fifteen !

Semoga Rai sentiasa dalam rahmat dan kasih sayang Allah SWT

Diberikan kesihatan yang baik

Dimurahkan rezeki

Dipanjangkan umur

Dan

Menjadi insan yang berguna kepada Agama, Bangsa & Negara

Semoga cemerlang di dunia & akhirat..

I LOVE YOU!


Friday, October 15, 2010

Jalan-jalan kat KT

Life is so boring...
Celcom broadband is damn slowwww....mak aiii
My laling pulak is not around...huhuhu...

So...don't know what to do...
just jalan-tengok-jalan-tengok...
Hmm...cantik...
Hmm...lawa...
Yang ni cantik...
Eh eh...yang tu lagi cantik...

Semua cantik...semua lawa...

Wednesday, October 13, 2010

Laksa Terengganu...


Minggu ini layan makanan Terengganu...

Breakfast nasi dagang terengganu..
Petang tadi makan laksa terengganu..

dan

kerepok lekor...

Monday, October 11, 2010

Happy Birthday to Pn Hjh Norsidah


:: 11 OKTOBER 2010 ::

HAPPY BIRTHDAY TO PN HAJAH NORSIDAH

SEMOGA PANJANG UMUR

SEMOGA SIHAT SENTIASA

AMAN BAHAGIA DI SISI FAMILI

...Nice knowing you...

Sunday, October 10, 2010

10.10.10

Cantik angka ini!!

Saturday, October 9, 2010

Teka...

Agak-agak apakah ini?

Friday, October 8, 2010

Prof MKI

Ceramah : Kehidupan Selepas Kematian

Segala berlaku begitu pantas
Semuanya dengan keizinan Allah SWT, dengan perancangan yang telah ditetapkanNYA.

Pada hari Selasa 5 Okt baru2 ini,Prof MKI mesej saya di FB ~ memberitahu yang dia akan berada di Kuantan pada petang Khamis ~ pagi Jumaat beliau ada program di MRSM, Kuantan
Prof memberitahu dia ada masa terluang dan ingin berkongsi ilmu...

Lalu saya menghubungi pengerusi surau dan mendapat kata putus darinya...

Alhamdulillah...sungguh mudah...Allah permudahkan segalanya.

Semoga segala saranan yang Prof sampaikan akan memotivasikan kami agar menjadi insan yang lebih baik, lebih komitted terhadap amalan2 yang kami lakukan sebagai bekalan yang akan dibawa ke akhirat kelak...
Ya Allah jadikan kami orang yang sentiasa istiqamah dalam beribadah kepadaMu...

Selesai ceramah saya menjemput Prof ke rumah kami...
Terima kasih Prof...
Semoga Allah SWT memberikan ganjaran yang setimpal dengan jasa baik tuan
Datang ceramah tanpa mengenakan bayaran!
Allahuakbar!
Syukur dipertemukan dengan insan yang sebegini mulia hatinya..

Monday, October 4, 2010

Merapu...


Hari ini terasa sunyi...my other half is away...miss u


Kenangan yang tak dapat dilupakan...

Merpati sekitar Haram
Air mineral yang terbaik di dunia ini..


+++

pose maut nih!

+++


Jom makan.......


+++
Bila ahli mesyuarat kat rumah tak cukup korum...makanya i jadi kureng rajin untuk masak pelbagai! masak ala kadar...tapi makan hingga licin jugak :)

Sekian updet merapu...

Sunday, October 3, 2010

Berkampung di KT...

Bercanda di Pantai Batu Buruk

D: I nak berenanglah Ayang...
Aku: Eh...you ada bawak pakaian yang sesuai ke?
D: Tak bawak...tapi I pakai camni ok jer..
Aku: [ terkezut !! ] Jom kita balik...I sakit perut ni...

+++
Mendapat kenalan baru...tengok si meow-meow yang kiut tu...

+++

Nasi dagang
Everytime you go to KT...nasi dagang is a must-eat-one!
Look at that...very authentic...serve in the daun pisang
It costs RM2.50...

Saturday, October 2, 2010

2+1


Sudah lama kak nab ingin ke rumah nor
Lalu "cadangan" untuk pertemuan ini dirancangkan !
Alhamdulillah...suami sporting ~ melayan permintaan isterinya
Rakan blogger si isteri turut menjadi rakannya jua..

Walaupun awalnya rakan di alam maya
Kini hubungan kian mesra, mudah2an hubungan yang terbina mendapat keberkatan

+++

Sebenarnya pertemuan ini adalah pertemuan 2+1
Apa tu?

Raya dengan Pn Hjh Norsidah

dan

Berjumpa dengan CL... :D

+++


Hidangan yang sangat istimewa buat kami bertiga!


Kegirangan !

Puas hati dapat berjumpa Nor dan adinda CL.


Kami sangat terharu di atas layanan Nor & famili.
Kak nab ucapkan ribuan terima kasih.

PS: Dapat tapau makanan !