Sunday, November 28, 2010

Getaway to Bandung

Kami ke Bandung...


Ke mana kami tuju...?
Ke Pasar Baru jer...

That's all...hehehe

Demam pastri...


Ada ke demam pastri tuh?
Sayalah yang demam hari itu...demam pastri !
Semenjak berkenalan dengan "kawan", saya mula berjinak2 (hahaha!! ) menggunakan pastri ini untuk mencuba beberapa resepi yang senang2...

Ini dia hasilnya....
Chicken puff...resepi saya!

Ada banyak lagi stok pastri kat dalam peti sejuk tu :))

Tuesday, November 23, 2010

Outing again...


Japanese Village at Bukit Tinggi

Saya sangat suka tempat ini. Ianya dipenuhi dengan rimbunan pohon2 yang menghijau. As I love plants...my heart melts at looking the greens that surrounds the village.
It is simply beautiful!


Apa yang menarik di Japanese Garden ialah taman2 nya...pokok2 pelbagai spesis hidup subur dan saling berinteraksi di antara satu dengan lain. Terdapat kolam2 ikan dibina dengan struktur yang menarik...dengan batu2an besar & kecil...tempat memijak yang unik..ikan2 koi yang dipelihara...desiran angin yang membelai-belai...wow..it is simply my dream garden!!


My daughters decided to "turn Japanese" ...hehehe
Dengan bayaran RM20...sewa kimono...bergambarlah mereka di rumah jepun & sekitarnya...


Mind you...both of them actually had Japanese nicknames, even before they "turned Japanese" !!
Kuey-san in blue kimono while Kousuke in the red one...


Luckily the two heroes did not want to turn Japanese too...thus save my money!


Sesiapa yang suka nature...elok pergi. Hari itu kami nampak ramai photographer yang dok photoshoot. Terdapat juga dua pasangan pengantin yang dok buat pre-wedding shoot!!


Haaa...penat jalan2 tu...nasib baik ada tram service.

Monday, November 22, 2010

Outing


Colmar Tropicale

Outing dengan anak2...


~Nice view ~



Berfoto-foto sana sini


Scenery sangat cantik.


Ala-ala perancis bangunan2nya...ada hotel jika nak menginap..

Teruja...


Inilah akibat suka blog-walking/bog-hopping !
Especially bila singgah kat blog2 chef yg everyday menayangkan masakan mereka...
Kadang2 ai tergoda nak try...teruja nak buat jugak...hehehe

Tapi...saya akan buat yang senang2 jer...
Those yang memerlukan ai berhempas-pulas cari bahan / ramuan dan dengan pelbagai langkah2 yang kena buat...hmm ai fikir 20 kali, buat ke tak buat...buat ke tak buat...

Yang ini....tersangatlah senang !!!
Apa yang anda perlu ada pastry puff ready made ( ;P )
dan
sosej.....

Pastu gulung2kan...sapukan kuning telur...pastu bakar !
Haaa....kejap jer siap
dan
kejap jer abis!!! sangat laris....

Sunday, November 21, 2010

bibique..


Malam itu...cuaca cantik
So, anak2 pulak rajin membantu...
Angkut bahan2 yang akan dibakar ke luar rumah...
Pangganglah kami...daging korban, ayam, sotong , udang , sosej & ikan pari..
Tambah dengan pecal...sedap!! Pn Norsidah kasi tempohari :)

Wednesday, November 17, 2010

10 Zulhijjah 1431H


Ibadah korbanku tahun ini...
Suasana meriah macam setiap tahun...


Tahun ini 15 ekor semuanya lembu yang dikorbankan


Aku sempat berposing dengan dua kanak2 comel ini....hehehe
Sebenarnya mereka confuse...mereka ingatkan aku ni emak mereka !
Sebab emak mereka pun berjubah hitam.

Alhamdulillah...semuanya berjalan lancar
Jam 12.00 daging semua siap dilapah dan diagih2kan...

Tuesday, November 16, 2010

Hadiah Raya...


Hadiah Raya...
Air zamzam 10 liter kiriman Tn Hj Arshad telah tiba semalam..
Saya amat gembira sekali
Lalu saya kongsi kegembiraan dengan adik dari Skynet tu..
Berikan sebotol untuknya..
Kepada Tn Hj Arshad, kak nab ucapkan ribuan terima kasih.

Sunday, November 14, 2010

Tenang...


Malam tadi kami bertenang...hehehe
Makan kat Tenang Seafood di Batu Buruk, KT
Sambil menunggu pesanan makanan siap..
Saya klik sana sini...
Wah! sungguh cantik barangan2 tembaga ini...


Pemilik tu kata kalau minat dia nak jual...
Pingan tu RM200 satu...huuaaa :(

Tapi...saya paling minat dia punyer somtam
Sangat sedapppp!!

Friday, November 12, 2010

Rai is fifteen


Almost sebulan birthday si puteri bongsu...
Baru sempat nak makan2 sikit...tunggu semua orang ada...last2 tak cukup korum jugak
never mind, yang tak ada tu kita makan2 time raya haji nanti :)

It was really a secret...since I bought a cake from SR !
Hubby hid it in my room... konon2 nak surprisekan the birthday girl!!
tadaaa...makanlah kami dengan hidangan ayam bakar, sherperd pie & spaghetti olio...
but ayahandanya ---> ambik nasi kat dapur + sambal sotong = makan bersama2 :))
He is really a 'riceman' !! ( ada ke istilah camni?)

Tuesday, November 9, 2010

Ziarah


Petang semalam sahabat2 saya datang menziarahi saya
Mereka kata rindukan saya
Aduhai! saya pun rindukan mereka juga



Semoga persahabatan yang terjalin sekian lama akan tetap utuh hingga ke akhir hayat.

Friday, November 5, 2010

Selamat Berangkat CL...


Setelah lama bercuti di tanah air
Pagi ini CL berangkat ke Makkah
Semoga segala urusan CL akan dipermudahkan oleh Allah SWT
Segala kebaikan yang CL lakukan akan mendapat balasan yang lebih baik dari Allah SWT

Terima kasih CL.

Thursday, November 4, 2010

Rezeki saya...


Semalam Tn Hj Arshad, pemilik blog Kehidupan Makkah tag saya kat FB
Dia letakkan gambar seseorang dan disuruh kami meneka orang itu...

...siapa kenal....hadiah menanti 10 liter air zamzam di depan rumah anda....

Saya pun agak-agak jer...sebab wajah orang itu agak berubah juga dari yang saya pernah lihat di kaca TV suatu ketika dulu

Alhamdulillah...rezeki saya
beberapa minit kemudiannya Tn Hj Arshad mengumumkan saya peneka yang bertuah!
Beliau terus msg saya kat FB meminta alamat rumah saya

Dan yang amat memeranjatkan saya dengan sebegitu pantas Tn Hj Arshad telah poskan air zamzam itu...lihat buktinya!

Syukran HA...

Kini saya menghitung hari menunggu ketibaan zamzam... :))

Wednesday, November 3, 2010

Tetamu2 istimewa...


Kunjungan sahabat2 yang menceriakan kami sekeluarga


~ CL ~


Bergambar kenang2an


Dah tiba waktu pulang...


Kepada CL. Nor, Datin Lina & Abang Z
Ribuan terima kasih kami rakamkan.
Semoga bertemu lagi!

Derita...

Derita!

Amboi...apa yang derita tu?
No internet ~ sabtu - selasa !
Cable telepon kawasan perumahan saya kecurian lagi...

When we are so used to be online...it is so annoying...so boring...so miserable...to be 'off line' with all that you are used to :(

+++

Sekarang saya kat KT...
Guna celcom broadband ~ bolehlah online..but veryyyyy slow
Namun....
Alhamdulillah
sekurang2nya dapat juga berSkype / berYM :))